Litt om Tanzania

Nå for tiden er Ulrikke Lund i Afrika. Det er bra, for jeg tror hun trenger det. Men jeg tenkte å skrive ned litt av det jeg opplevde og lærte.

Først og fremst så er folk fattige. Veldig fattige. Men de føler egentlig ikke at de har det så ille selv. Mange bor i gjørmehytter. Først virket det fælt. Men så oppdaget jeg at alle gikk rundt med mobiltelefoner. Nye og moderne mobiltelefoner. I mine øyne virket det rart at de bodde som de bodde, men hadde mobiltelefon. Men de følte ikke at de trengte å bo annerledes, for det er slik alle bor og slik de selv alltid har bodd.

Jeg opplevde også rassisme. Ja, jeg som hvit ble sett stygt på og snakket om. Jeg aksepterte det. De er ikke vant til å se hvite mennesker og de har ofte dårlige erfaringer med de hvite menneskene de har møtt. Men vi (min familie og meg) dekket oss til. Mange av menneskene i Tanzania er muslimer, så når vi skulle være utenfor safariområdet/resorten dekket vi oss til, selvom ikke alle de lokale kvinnene dekket seg like mye.

Da vi reiste rundt hadde vi med oss en lokal guide. Vi ble fortalt at uansett hva som skjedde måtte vi ikke late som vi synes synd på lokalbefolkningen, eller prøve å gi de penger. Selv synes de jo at de har det ganske greit. Derfor valgte jeg å ikke bli med til en av landsbyene, selvom resten av familien min dro. Jeg synes det var veldig vanskelig å se på disse menskene uten å synes synd på de.

Han ene guiden synes at det var veldig spesielt at jeg kunne gå på skole for å ta høyere utdanning. I disse landene er det ikke vanlig at kvinner får mer enn et par år med utdanning. Kvinner skal ikke jobbe. De får ikke en gang bli med på utesteder med mindre mannen er med. Man skulle jo tro at med den globaliseringen som har skjedd at alle land var kommet lengre enn dette, men de er faktisk ikke det.

Så tenkte jeg at jeg skulle skrive litt om det å gi penger til land som Tanzania. Et av hovedproblemene er regjeringen. Landet blir styrt av mennesker som ønsker å ta pengene selv. Dermed blir det vanskelig å gi penger, for ofte går de rett til regjeringen. Jeg synes at Kirkens Nødhjelp har funnet et bra konsept. Man gir en fysisk gave som en geit eller en brønn. Ellers støttet jeg tv-aksjonen fra 2009, hvor pengene gikk rett til kvinnene. Ofte bruker mennene bare pengene til å kjøpe alkohol


Et bilde jeg tok i Tanzania

Besøk Gaver som forandrer verden!

Har du noen gang vært i et fattig land?

Kommentarer

Sandra Gundersen

11.mar.2010 kl.17:41

Spennende å lese om forskjellige kulturer. Jeg synes det er forferdelig når kvinner blir såppas undertrykt.

Jeg har vært i Russland, men det blir nok noe helt annet enn land i Afrika. Men det var mye fattigdom der og ja.
Camillalallala

11.mar.2010 kl.21:04

nei :P

men jeg har jo sett fattige folk i andre land ..
© Mariann Johansen

11.mar.2010 kl.21:05

Jeg kom akkurat hjem fra Tanzania! :) Jeg syns landet var kjempefint, men som du sier, mye fattigdom. Jeg opplevde ikke at de IKKE ville ha penger, tvert i mot - og det var ikke noe "press" for å dekke seg til - men nå var vi et sted der det var langt flere protestantiske og katolske kristne, ikke så mange muslimer. Vi bodde i Marangu, og i Ngorongoro.
Amalie - the awesomeness

11.mar.2010 kl.21:07

Jeg har vært i gambia, ga mange sterke inntrykk
Ville Vilde ØR

11.mar.2010 kl.21:20

Har ikke vert det nei, men har veldig lyst. Tror det kan være godt for alle oss fra de "rike landa" og se hvordan de har det i land som Tanzania, for det er så mange av oss som ikke klarer å være takknemlig for det vi har. Ikke det at jeg alltid er det selv, men vi er vell ingen perfekte?

Men ja, kunne gjerne tenkt meg en tur! :)
<3Anita

11.mar.2010 kl.21:22

Jeg har vært i Tanzania selv, men opplevde landet helt annerledes enn deg. Det gjorde ikke noe at vi syntes synd på dem, og vi ga dem en hel del av ting. Noen fikk penger, andre fikk luer og tepper. Små barn fikk ofte skrivesaker og bamser. En annen ting jeg opplevde annerledes var det du forteller om rasisme. Vi ble ikke sett ned på. Tvert i mot. De syns det var kjempe stat og se hvite folk. De vinket, ropte "Jambo!" og slang slengkyss. Jeg tror vi må ha vært i helt forskjellige stedet i Tanzania. Jeg var i Haydom og Arusha. Hvor var du?
Nora

11.mar.2010 kl.22:07

Anita Velle: Jeg var i Ruaha nasjonalpark, Selous nasjonalpark, Dar Es Salaam og Tanga.

Alle var ikke slik, spesiellt ikke inne på resortene/safari lodgene. Men når vi var i landsbyer så var det slik. Vi var ikke i vanlige turistbyer da...
Skriv en ny kommentar


Jeg er ei 20 år gammel jente som har kjæreste og katt i Risør. Nå til høsten skal jeg flytte inn til Oslo for å gå på Bjørknes ett år. Bloggen min handler om alt mulig rart, men det går mye i meg, sminke, mote og blogghjelp.


hits